Monday, 24 March 2014

DOOR GIFT

Hari khamis lepas hari yang sangat padat di little factory. Kami menerima tempahan door gift apam 200 set bertemakan pink dan biru turqoise. Seorang lagi customer buat tempahan 100 pek muffin untuk majlis doa selamat di kampung. Sementara 2 orang ( dulu sorang sekarang dh bertambah lagi sorang,alhamdulillah ) pekerja saya siap kan tempahan , saya pula sempat lagi mengadakn personal class cake,cookies & dessert untuk puan lela. Beliau memilih untuk belajar snow cheese cake,pavlova dan blueberry cheese tart. Kelas berjaya  berjalan dalam waktu yang di tetap kan. Semoga beliau ber puas hati dan akan mempraktik kan ilmu dan tips yang di pelajari.
Selesai personal kelas ( korang boleh pilih 3 jenis resepi sama ada kek,biskut atau dessert untuk personal class dengan saya ) sambil pembantu masih tekun  menyiap kan tempahan door gift , saya mula menyiap kan 850 biji cheese tart,cream puff,almond crunchy dan beberapa jenis makanan yang di tempah oleh pelanggan tetap saya. Malam tu kami semua terpaksa kerja oveeerrtimee sehingga jam 10.15 malam.
Satu pengalaman luar biasa bekerja di kedai sehingga larut malam,suami dah menunggu di rumah dan tentera kecil saya tertido kepenatan sebaik je mereka masuk kereta. Tapi itu lah nama nya perniagaan kalau sibuk maknanya bisnes kita ber jalan dan kalau sebaliknya kita tetap kena positif sebab Allah dah tentu kan rezeki tiap hambaNya. Mungkin belum sampai 'turn' kita je.
* hari ini entri tulisan dan ayat yang di guna kan agak skema..hehe ;)
Apa-apa pun jom layan beberapa keping gambar aktiviti pada hari tu..














Peluang perniagaan

Anda penggemar TART NENAS ??
Kami menyedia kan 2 variasi tart nenas yang GEBU,MANIS,RAPUH,SEMPURNA !
[ TART NENAS MAMA ]
▪ tart nenas gulung
Kuih wajib di setiap rumah di musim perayaan , masih mengekal kan bentuk tradisional dan rasa yang asli.
Jem nenas yang manis,masam di adun sempurna di tekak dengan kerapuhan dan kelemakkan pastri nenas.
[ TART NENAS CHEESE ]
▪ Masih mengekal kan rasa asli tart nenas MAMA tapi di beri sedikit sentuhan moden dengan tambahan cheese di dalam pastri,inti,taburan cheese di atas sebagai hiasan dan bentuk nya.
Rasa doh yang unik,lembut,manis,masin dan masam bergabung di dalam mulut dengan hanya sebiji tart nenas cheese by are-t homemade cookies.
Kami menjanji kan kelainan dan keenakkan rasa nya.
Pssstt..resepi rahsia kami mengguna kan 100 % butter dan sesudu besar kasih sayang buat anda.
Boleh di dapati bukan hanya pada musim perayaan, kami juga menerima tempahan untuk majlis perkahwinan,hari jadi,hamper dsb.
MENCARI AGENT DI SETIAP NEGERI
berminat boleh like page kami https://www.facebook.com/arethomemadecookies
Atau call/sms/wassap 017 2011 185 ( Pn Atie Baharain )


Friday, 21 March 2014

sokongan dan halangan...

Semenjak kebelakangan ni saya banyak terima message dari kawan - kawan di fb..Ada yang dah biasa bertegur sapa di status atau komen dan ada yang ' kawan baru ' tak pernah lagi ber tegur tapi mereka secret reader saya di fb..Wah ! ada SR okey i nih uolls..hahaha..
Sebelum saya membebel lebih lagi, saya nak minta maaf pada cikgu blog saya sebab saya menulis dengan tulisan yang santai dan banyak menggunakan titik.. ( habis la...kena tarik telinga lepas ni )

Ada yang ter inspirasi dengan kejayaan kecil saya dalam bidang pastri dan ingin mencuba meniaga dalam bidang sama. Ada juga yang ter inspirasi tapi minat meniaga dalam bidang lain.Alhamdulillah, tak sangka sebenarnya sebab kejayaan kecil saya tak datang dengan ilmu. Ia datang dengan sangat - sangat perlahan kalau kata DAO kena dapat 1 juta dalam setahun meniaga tapi kalau sebalik nya cari bisnes lain.Sampai sekarang angka setengah sejuta tu pun saya belum capai walaupun dah meniaga hampir 6 tahun. Tapi tak pe sebab saya meniaga cara 'redaaah je..' asal dapat duit buat beli susu anak,pampers anak,makan anak,belanja sendiri sudah lah. Tapi sampai bila? dan sekarang saya nak cuba membawa bisnes kecil saya ni di satu tahap lain. Kalau dulu cuma fikir cukup sekadar dapat membantu suami tapi sekarang matlamat nya dah berbeza. Lebih besar lebih tinggi cita - cita dan keinginan tu. Sesungguh nya manusia itu kehendak nya melampau-lampau kan..ngeh ngeh ngeh..

Ini sedikit nasihat saya untuk yang ingin berubah dan juga pada si pendamping nya.. ( bukan pendamping yang rambut panjang..mengilai ngilai tu tau..errkk?? kalau itu pendamping nya haaaaruss hakak pun lari tak cukup tanah..) ala..pendamping a.k.a sleeping partner a.k.a cik suami la..adeh! tetiba uolls pun bluur plak..

Kita nak berjaya halangan yang pertama kena tempuh ialah diri sendiri dan kena 'roboh' kan mind blocking dulu. Berhenti memberi alasan! alasan anak kecik,penat la,tak pandai bawa kereta,tak pandai buat,tak pandai cakap,tak pandai menjual..AMARAN KERAS !! kalau korang selalu bagi alasan macam ni korang memang tak kan ke mana..saya tak bercakap sebarang cakap..aiceh! dah macam kajang pak malau kajang berlipat. ok,dah stop merepek..anak kecik? sebab saya ada anak kecik yang memerlukan duit untuk susu dan pampers la saya memulakan bisnes pastri ni. Anak ke tiga dalam pantang 2 minggu saya dah mula ambil dan menghantar tempahan. Tapi lebih baik tak tahu sebab masih lagi boleh di ajar. Sebab tu ada pepatah..di mana ada kemahuan di situ ada jalan.

Untuk si suami..sokongan anda la akar dan tunjang kejayaan isteri. Keizinan dan redha suami tu bawa berkat rezeki yang di terima si isteri. Jangan cakap saya sokong awk ! 110 % saya sokong minat awak ni tapi tu cakap bila semuanya berjalan dengan lancar je. Bila kadang-kadang isteri stress tak dapat siap kan tempahan mengikut masa, tersalah bancuhan dan terpaksa buat lagi sekali jangan la di tambah stress isteri. marah - marah dengan kata kata yang boleh mematah kan semangat isteri. Lebih baik diam dan bantu dia tolong basuh kan bekas ke tolong kemas ke. Kena ingat rezeki yang dia cari tu untuk korang jugak. Jadi apa salah nya membantu. Isteri ni nak uruskan anak,uruskan rumah,makan,minum dan sebagainya. Benda benda kecil kadang tak boleh nak ingat. Jangan lah sebab lupa beli telur ayam je boleh jadi gaduh. Allah jadi kan korang untuk memimpin jadi sepatutnya bila dalam keadaan tegang macam tu korang tunjukkan sifat kepimpinan bukan nya menambah kan lagi stress dengan kata-kata yang boleh melukakan hati isteri. Dia buat sebab nak membantu korang cari duit jadi ber sabar lah sebab kesenangan tak datang bergolek.

Semangat kena kuat sebab tu saya selalu sebut tentang aura positif. Kalau kita di kelilingi orang yang positif baru kita juga akan positif. Benda yang remeh pun mudah je kita siap kan. JANGAN berada di sekeliling orang yang bawa aura negatif..siapa? orang yang hanya tau cakap tapi apa pun dia tak buat ( bahasa pasar la..korang leh faham tak? boleh tak? ) Ada banyak lagi sebenar nya nak di bebel kan tapi memandang kan sekarang dh tamat waktu kerja hakak pun nak balik lah. Nanti kita sambung lagi tips meniaga cara hakak lagi k. Nak ke korang baca? takut muntah hijau plak nanti.hohoho..

jumpa lagi di next entri...

p/s : maaf kan saya,cikgu ! balik ni saya denda diri sendiri berdiri sebelah kaki sambil tangan silang tarik telinga ye..huhuhu..



Wednesday, 12 March 2014

KELAS ANEKA TART

Assalamualaikum.

Kepada yang berminat untuk menambah ilmu di jemput hadir ke kelas aneka pastri yang akan di adakan pada :

Hari : ahad ( 16/3/2014 )

Jam : 10 pg - 12 tghari

Lokasi : no 48 tingkat 2 , jalan nelayan b,
               Seksyen 19,shah alam

* berdekatan de palma hotel,sebaris hospital salam,berhadapan klinik kesihatan dan di atas pasar segar jenahak merah.

Yuran : rm 80 ( deposit rm30 baki sebelum kelas bermula dan deposit tak akan di pulang kan sekiranya puan gagal menghadir kan diri tapi boleh di ganti kan dengan orang lain )

Maximum pelajar 10 orang.

PERCUMA : sebalang kulit tart

BELAJAR CARA MEMBUAT KULIT TART,

MEMUKUL DENGAN BETUL CREAM CHEESE DAN TOPPING,

BLUEBERRY CHEESE TART/STRAWBERRY CHEESE TART/OREO CHEESE TART/CHOC TART DAN FRUIT TART,

MEMBUAT 2 JENIS KASTARD FILLING UNTUK MENYEDIAKAN FRUIT TART.

Sila hubungi 017 2011 185 ( Atie )




Thursday, 6 March 2014

Bermulanya di sini : memulakan bisnes

Assalamualaikum.

Sejak ber pindah ke kedai ni masa 24 jam sehari tu macam tak cukup rasanya. Kesibukan di mini factory,menguruskan anak2,melayan customer yg walk in dan online tp nasib baik la ada pembantu yang boleh di harap untuk membantu dan serba sedikit melancarkan jadual harian saya.

Ramai yang bertanya apa yang di perlukn untuk memulakan perniagaan. Kena ada modal besar dan bayangan nya mesti ada sebuah kedai yang dah siap di ubah suai,meja kerja yang cantik,kertas2 dinding yang nampak ber warna warni mengikut kesesuaian perniagaan. Kalau itu yang ada dalam fikiran anda baru nak memulakan perniagaan,MAAF anda dah jauh tersasar dari objektif sebenar.

Bagi pendapat saya yang baru memulakan perniagaan 6 tahun lepas atas dasar minat dan desakan hidup membuat kan saya 'redah' je semua dugaan yang datang untuk capai matlamat saya. Kita kena ada sedikit pengetahuan tentang bisnes apa yang kita nak buat, dapat kan sedikit ilmu tentang positif dan negatif nya bisnes tu. Memulakan perniagaan ni mesti bermula dengan modal yang paling minima.

Contoh nya saya minat dalam bidang kek saya perlukan peralatan seperti oven dan mixer. Cukup dulu dengan oven kecil dan hand mixer sebagai permulaan. Saya dulu bermula dengan hanya rm250.

Berniaga jangan hangat2 tahi ayam, dalam fikiran macam2 nak jual tapi bila nak bermula pun tak tau. Kalau anda berminat nak buat sesuatu jangan ambil masa yang lama untuk bermula. Ini kerana semangat kita akan hilang, semangat ni perlu di top up setiap hari. Berada di samping dengan orang yang positif akan membawa kita ke arah yang positif. Sebab itu persekitaran mempengaruhi kita.

Bila dah bermula kena seiring kan dengan USAHA dan DOA. Bagi bisnes yang baru nak bermula kena bagi masa untuk di kenali jadi jangan putus asa. Yakin dengan produk kita, jangan ada sikap kedekut atau ber kira, sentiasa ceria melayan kerenah customer sebab dalam bisnes yang berurusan dengan customer macam2 ragam dan kerenah kita akan jumpa. Jangan mengeluh bila customer buat tempahan last minute anggap je itu sebagai rezeki Allah bagi.

Semangat kena ada, setiap pagi selepas bangun tidur cari aura positif untuk hari tu supaya kita akan kekal positif sepanjang hari. Cari ! Gali ! di bawah bantal ke , di bawah kabinet dapur ke kita cari. Kalau saya ada hari yang saya rasa lesu semua benda tak kena, 1 kerja pun tak menjadi saya akan duduk diam dan cuba bertenang. Berhenti berfikir apa yang boleh serabut kan kepala saya untuk hari tu. Blog walking ke blog2 masakan untuk cari idea baru.

Dan yg terakhir, pesanan saya dari wanita kepada wanita. Kita kena kuat untuk berdiri atas kaki sendiri. Biar kita jadi orang tak pandai daripada kita jadi orang MALAS. Tak pandai bermakna boleh lagi di ajar tapi kalau malas bagi la banyak mana ilmu atau peluang pun tetap tak kan ke mana. Hidup ni jangan terlalu bergantung pada orang sebab kita tak tau apa ujian Allah akan bagi pada kita. Jangan terlalu manja semua urusan nak serah kan pada suami, nak pergi ke kedai beli barang dapur pun kena tunggu suami. MAAF saya tak ber maksud apa2 cuma saya ber cakap dari pengalaman. Saya membesar dari umur 11 bulan tidak ber bapa. Arwah di panggil ' pulang ' oleh Sang Pencipta pada usia yang muda. Meniggalkan bonda dengan 5 orang anak. Berumur antara 13 tahun dan saya paling bongsu 11 bulan. Bonda tak ber sedia, tak pernah bekerja melain kan menoreh getah. Tapi bonda survive, berjaya hantar kami masuk universiti dan kolej.

Semua yang kita ada cuma pinjaman dan bila tiba masa nya Allah akan ambil balik hak Nya. Dari pengalaman dan perit pedih nya bonda buat kan saya kuat dan kuat. Begitu juga pesanan saya buat wanita di luar sana terutama para ibu. Bonda inspirasi saya. Apa yang ada pada saya hari ni dari semangat dia. Terima kasih bonda. Terima kasih,Allah.

Happy birthday to my BIL


Happy birthday,abang yang !

Masa tengah shopping barang kedai dapat call dari my sister minta tolong buat kan kek hari jadi tema MU untuk penyokong tegar ni. Kebetulan sabtu tu bonda buat majlis tahlil untuk arwah bak, masak kat rumah angah hantar ke surau. Plan nya nak buat suprise sebab hari jadi my Bil ni dah lepas 3/2 hari tu tahun berapa tu biar lah rahsia ye. Hehe

So, saya buat kan kek ni khas untuk one and only abang ipaq. Butter kek di lapis dengan strawberry cream cheese dan topping untuk deco saya gunakan buttercream yang saya belajar dari chef noraini.

Alhamdulillah semua suka dengan kek ni dan mini pavlova kurang manis tu.
Kepada abang yang, Happy belated birthday !
Semoga di beri kesihatan yang baik untuk terus bersama kak yang melihat anak anak saudara adik tu membesar. Kuat kan semangat, bumi Allah ni luas terbentang dan rezeki Allah tu untuk mereka yang berusaha.
kepada my sister.. terus kan berjalan pedulikan kata kata orang dan anggap setiap dugaan yang datang tu ter selit hikmah hebat untuk kita.







budget pavlova

AKU BINGUNG

Assalammualaikum. Lama dah tak menulis kat blog ni. Hari ni terpanggil untuk kembali menulis.lain Ini luahan hati aku yang aku tak mampu nak...