Monday, 14 April 2014

Pergi nya pak we kesayangan saya..

14/4/14 ~ jam 8.30 pagi saya dengar tab ber bunyi menanda kan ada panggilan masuk tapi di sebab kan saya di tingkat atas masa itu saya tak sempat angkat.

Tak lama selepas itu dengar bunyi sms masuk. Mr right hantar sms kata bonda saya call bagi tau pak we a.k.a ayah saudara saya meninggal. Allahuakbar,hampir ter campak tab dari tangan. Mengigil call mr right minta dia bawa saya balik kampung ziarah arwah.

11.30 pagi, kami sampai di perkarangan rumah. Masa itu emosi saya masih dalam keadaan terkawal sehingga la saya masuk dan berjumpa dengan anak - anak arwah. Saya peluk along,abg faizal,kak nana,kak mar dan nadia. Tidak dapat menahan air mata daripada mengalir keluar. Bila ada saudara yang datang menyelak kain yang menutupi wajah arwah saya curi-curi tengok. Sebaik mungkin saya mengawal perasaan. Saya sedih sangat tapi apa lah nak di banding kan dengan kesedihan anak-anak arwah. Saya ambil wudhuk dan hanya mampu menahan sebak sambil membaca yassin untuk arwah.

Arwah ialah abang sulung bonda saya, dah lama sakit dan lumpuh separuh badan tapi masih boleh berjalan dengan bantuan kerusi roda,masih mengenali semua orang. Arwah pakcik saya yang selalu mengusik saya dari kecil, tidak pernah lupa membeli kan saya jajan,gula-gula atau apa yang di beli kan untuk nadia pasti ada juga untuk saya. Arwah satu-satunya pakcik yang akan peluk dan cium saya bila setiap kali ber jumpa dari dulu hingga ada hayat nya. Dalam keadaan arwah lumpuh dan pergerakan tangan kanan yang minima setiap kali saya datang ber salam arwah akan selalu tarik dan pegang lama tangan saya dan akan tarik untuk hadiah kan pelukan dan ciuman. Ada takungan air mata di kelopok mata tua arwah. Mungkin kerana kasihan kan anak yatim ini.

Nasib hidup manusia itu ber beza. Saya dari kecil sudah tidak ber bapa dan anak-anak arwah dari kecil hidup tidak ber ibu. Mereka antara saudara wajib kami ziarahi setiap kali tiba syawal dan pasti nya syawal kali ini memberi kan satu suasana yang ber beza. Tiada lagi gelak tawa arwah,tiada lagi kedengaran suara arwah memanggil za ( singkatan liza nama panggilan saya di sebelah keluarga bonda) setiap kali berjumpa.

Antara anak-anak arwah boleh di katakan saya rapat dengan kesemuanya. Terutama abang faizal sebab beliau pernah tumpang di rumah kami masa beliau menuntut di sekolah menengah dan nadia anak bongsu arwah. Umur kami tidak jauh beza , masa kecil dia dulu saya yang selalu asuh beliau. Banyak yang kami kongsi masa zaman kanak-kanak dulu. Masa sama-sama kami duduk dengan arwah opah.

Janji Allah itu pasti. Setiap yang bernyawa pasti akan mati bila tiba waktu nya. Dari tanah kita di jadi kan,dari tanah kita di mati kan dan dari tanah jua kita akan di bangkit kan di hari kiamat kelak.

Kesempatan mengiringi jenazah hingga ke perjalanan terakhir nya di bumi Allah tadi dapat saya menziarahi kubur arwah bak saya. Di kawasan yang sama arwah bak,arwah makcik dan pakcik - pakcik saya di semadikan.

Pak we ( panggilan pak long untuk orang perak ) moga roh mu tenang di alam sana. Moga hilang segala kesakitan pak we di dunia. Moga Allah lapang kan kubur pak we dan pak we berehat la selama nya di sana. Moga di ampun kan segala dosa dan di letak kan di kalangan orang - orang yang ber iman. Al - fatihah

No comments:

Post a Comment

AKU BINGUNG

Assalammualaikum. Lama dah tak menulis kat blog ni. Hari ni terpanggil untuk kembali menulis.lain Ini luahan hati aku yang aku tak mampu nak...